Bitcoin

Cryptocurrency Ethereum en Bitcoin als prijzengeld

Het uitbetalen van spelers in bijvoorbeeld Bitcoins is geen nieuw fenomeen. Bitcoin bestaan natuurlijk al sinds 2009, en is voorgekomen in meerdere events.

Bitcoin en Ethereum worden op dit moment alleen maar meer waard, maar wat heeft de esportswereld daar aan?

The International heeft elk jaar weer een grotere prijzenpot. Tientallen miljoenen dollars zijn er te verdienen in dit Dota 2-toernooi. Keiharde dollars die worden uitgekeerd aan het team. Met de opkomst van de cryptocurrencies is het de vraag wanneer spelers worden uitbetaald in deze currencies.

Het uitbetalen van spelers in bijvoorbeeld Bitcoins is geen nieuw fenomeen. Bitcoins bestaan natuurlijk al sinds 2009 en in die tijd heeft Bitcoin een aantal pogingen gedaan om de aandacht van esports te krijgen en vast te houden.

Totalbiscuit heeft in 2013 al eens een klein Starcraft II toernooi gehouden met een prijzenpot die bestond uit Bitcoins. In die tijd stond de Bitcoin nog lang niet op de recordhoogte die we de laatste maanden zien. De match was tussen Scarlett en NaNiwa. De community vond dat dit wat weinig was voor een compleet evenement en daarom speelden ook iNcontroL en Destiny een kleine showmatch.

Tot zo ver is er niets vreemds aan dit evenement. Een aantal spelers die worden uitgedaagd om een match Starcraft II te spelen. In andere games gebeurt het ook dat spelers elkaar uitdagen om voor een bedrag het tegen elkaar op te nemen. Denk bijvoorbeeld aan Imaqtpie tegen Gosu in League of Legends.

Het opvallende aan de wedstrijd van Totalbiscuit is het feit dat de prijzenpot bestond uit Bitcoins. Veertien Bitcoins om precies te zijn. De winnaar kreeg er maar liefst 11,2 en de verliezer 3,8. In die tijd ging het om ongeveer 8000 dollar, maar nu zou dat een prijzenpot zijn met een waarde van ruim 60000 dollar.

Dat legt wat mij betreft meteen de zwakte bloot van een prijzenpot in Bitcoins. De waarde fluctueert enorm. In een jaar dat een toernooi zou worden aangekondigd, kan de waarde van de prijzenpot letterlijk duizenden dollars verschillen, iets wat een officiële organisatie zich niet op zijn hals kan halen.