[wpanchor id=”ontstaan”]Ontstaan
Aan het spel Overwatch zijn jaren van ontwikkeling vooraf gegaan. In eerste instantie zou het niet eens een first-person shooter worden maar een zogenaamde MMORPG. MMORPG is een afkorting van ‘massively multiplayer online role-playing game’. Een voorbeeld van zo’n game is World of Warcraft. Bij een dergelijke game wordt een fantasie universum gecreëerd waarin je samen met andere spelers op internet het spel speelt. Een succesvolle MMORPG moet dus wel een gigantische onderneming zijn om te maken. We hebben het hier immers over een gigantische virtuele wereld die niet eindigt en altijd in ontwikkeling blijft. Overwatch was oorspronkelijk bedoelt als zo’n MMORPG en droeg destijds de naam ‘Titan’.
Titan werd Overwatch
Het project werd echter te groot om nog te kunnen hanteren en werd daarom stopgezet. Het team wat aan Titan werkte wilde hier geen genoegen mee nemen en besloot een hele nieuwe richting uit te gaan met het project. ‘Titan’ zou een first-person shooter worden en de naam ‘Overwatch’ krijgen. En het team klaarde de klus. Overwatch werd op 24 mei 2016 uitgebracht. Binnen een week waren er al 7 miljoen Overwatch spelers geregistreerd. Dit aantal groeide explosief tot rond de 20 miljoen in oktober 2016.
We kunnen dus nu al spreken van een zeer succesvolle game die zeer goed ontvangen is door het publiek. Dit is grotendeels te danken aan het feit dat deze game slaagt waarin andere first-person shooters totnogtoe faalden. Alle functionaliteiten zijn perfect uitgewerkt en volledig aan te passen aan de wensen van de speler. Hierdoor kun je het spel spelen op een hele natuurlijke manier en heb je een ongekend goede spelbeleving.
[wpanchor id=”overwatch_spelopbouw”]Overwatch spelopbouw
De opbouw van het spel Overwatch is vrij eenvoudig. Je werkt samen met een team van 6 man om het vijandelijke team uit te schakelen. Als speler kies je een personage uit 21 opties. Deze 21 personages of ‘helden’ hebben zeer goed uitgewerkte karakters en een duidelijke speelstijl. Je weet precies welke vaardigheden jouw held heeft en wat zijn of haar sterke en minder sterke punten zijn. Iedere held is anders en kan in dit spel dus ook een unieke bijdrage leveren. Ook als de held van jouw keuze niet de grootste schade toe kan brengen aan de vijand kan hij of zij op andere manieren veel bijdragen aan het team. Hierin onderscheidt Overwatch zich van andere schietspellen. De helden zijn verder onderverdeeld in de categorieën ‘Offense’, ‘Defense’, Tanks’ en ‘Support’. Een sterk team bestaat bij voorkeur uit een gevarieerde ploeg met niet teveel helden uit dezelfde categorieën.
De helden van Overwatch
Het gaat wat ver om alle 21 helden uitvoerig te bespreken, maar om je toch een idee te geven willen we een vijftal aan je voorstellen:
- Tracer
- Torbjörn.
- Symetra
- Bastion
- Widowmaker
De Tracer
De Tracer is een vrouwelijke held die dankzij haar bijzondere atletische en acrobatische vaardigheden heel snel door het spel kan bewegen. De Tracer heeft twee wapen waarmee ze stroomkogels afvuurt op de tegenstander. Deze vrouwelijke heldin heeft ook bijzondere krachten. Zo kan ze zich verplaatsen door middel van teleportatie en ze kan een meter voor -en achteruit gaan in het spel. Deze vaardigheid gebruikt ze als schijnbeweging om haar vijanden in verwarring te brengen.
Torbjörn
Torbjön is de dwerg van het spel. Hij is erg bedreven in het maken van allerlei handige technische snufjes. Zo heeft hij een mechanische arm waarmee hij razendsnel verschillende zaken in elkaar kan zetten. Het belangrijkste wapen van Torbjörn is een automatische turret waarmee hij zijn vijanden één voor één neer weet te maaien.
Symetra
Ook Symetra een vrouwelijk personage. Haar lichaam is verrijkt met technologie die haar in staat stelt om in snel tempo verschillende wapens in elkaar te zetten. Je moet hierbij denken aan onder meer booby traps en cyber turrets die op elke mogelijke plek, zelfs aan het plafond, kunnen worden aangebracht. Als de cyber turrets strategisch zijn geplaatst kunnen ze automatisch vuren op de vijand. Symetra heeft nog een extra vaardigheid: het creëeren van handige teleports waar de andere teamleden gebruik van kunnen maken.
Bastion
Bastion is een mannelijk personage. Hij heeft een rustige persoonlijkheid maar kan bij een flinke provocatie transformeren tot een soort gigantisch robotachtig wezen. In deze hoedanigheid maakt ook hij gebruik van een turret die hij zowel kan maken als plaatsen. Als extraatje heeft Bastion ook een heel sterk schild om zich heen waardoor hij moeilijk uit te schakelen is.
Widowmaker
Widowmaker is wederom een vrouwelijke held. Ze kleedt haar welgevormd lichaam in strakke pakjes en is belist het meest sexy personage van alle 21. Maar vergis je niet, deze mooie dame is haar naam waardig. Ze is een ijzersterke sluipschutter en werkt met een sniper gun. Ze schiet haar kogels altijd tussen de ogen van haar vijand en weet hen daarom altijd dodelijk te raken.
[wpanchor id=”kunst_overwatch”]De kunst van Overwatch spelen
De kunst van het spelen van Overwatch is het nemen van de juiste beslissingen. Om te beginnen moet het team uit een goede combinatie van karakters bestaan. Niet alleen om zelf goed te kunnen presteren, maar ook om een goede opponent voor je tegenstander te zijn. Je wilt een bepaalde gelijkwaardigheid creëeren. Een twist in het spel is dat je, wanneer een karakter doodgaat, kunt kiezen voor een ander karakter. Als het niet lukt om de tegenstander uit te schakelen kan zo’n switch net het verschil maken omdat je ontdekt waar de zwakke plekken van de tegenstander zitten. Je merkt het al, elke held levert een unieke bijdrage aan dit spel, en hierdoor is niemand onmisbaar.
Hoe meer je het spel speelt, hoe meer punten of ‘experience’ je verdient. Als je voldoende experience hebt kun je naar een hoger level en krijg je een zogenaamde ‘lootbox’ mee. In deze lootbox zitten voorwerpen waarmee je jouw personage nog meer kunt customizen en opleuken. Je kunt zulke lootboxen ook met echt geld kopen, maar de keus is aan jou.
Kies zelf je spelmodus
Als speler kun je Overwatch op verschillende manieren spelen. In totaal heb je drie mogelijkheden. Je moet een zogenaamde ‘payload’ verdedigen of je moet de payload naar een andere locatie escorteren. Bij de derde mogelijkheid moet je twee locaties op de map veroveren. Het aantal spelmogelijkheden is hiermee wel enigszins beperkt, maar meer hoef je ook eigenlijk niet te verwachten van een first-person shooter game.