Esports Meesters | Wedden op League of Legends

League of Legends | Beginners Tips

Miljoenen mensen spelen elke dag het spel League of Legends, het is groter dan ooit met de groeiende esports-competitie die het spel nu heeft. Om zelf helemaal vanaf 0 te beginnen kan lastig zijn, daarom helpen we je een handje met deze beginnerstips.

Miljoenen mensen spelen elke dag het spel League of Legends, het is groter dan ooit met de groeiende esports-competitie die het spel nu heeft. Om zelf helemaal vanaf 0 te beginnen kan lastig zijn, daarom helpen we je een handje met deze beginners tips.

League of Legends Beginners Guide

League of Legends is groot. In 2016 speelden maandelijks 100 miljoen spelers de game online. Niet alleen online, maar ook offline doet het spel het goed. In 2016 was de finale van het zomerkampioenschap in Ahoy Rotterdam. In dit artikel geven wij jullie inzicht in wat League of Legends: De absolute basics van de game zijn.

League of Legends heeft maandelijks 100 miljoen actieve spelers. Daarom hebben wij de basics op een rijtje gezet.

 • Om bij het begin te beginnen is League of Legends, vaak afgekort als LoL, een MOBA: Multiplayer Online Battle Arena. In deze MOBA strijden twee teams van vijf of drie tegen elkaar.
 • Dit gebeurt altijd op dezelfde map en het doel van het spel is ook elke keer hetzelfde: Probeer de basis van de tegenstanders kapot te maken, voordat zij hetzelfde bij jou doen.
 • Dit klinkt gemakkelijk, maar door de vele opties en een team dat je tegenwerkt, zit hier behoorlijk veel tactiek achter.

Tegenwoordig zien we League of Legends en andere esports steeds vaker in het ‘normale’ journaal. Dit komt omdat het lastig wordt om dit soort grote spellen te negeren. Dat League of Legends zo groot kon worden, heeft de volgende redenen:

Als eerste is het een spel dat makkelijk op te pakken is, maar ontzettend moeilijk om te masteren. Degene die het spel echt beheersen spelen in de officiële competities die je kunt vergelijken met een EK voor teams. Dat neemt niet weg dat de ‘gewone’ speler niets heeft om naar uit te kijken. League of Legends beschikt namelijk over verschillende ranks.

Ranks

Beginnend bij Bronze, Silver, Gold, Platinum, Diamond, Master en tot slot Challenger. De beste van de beste spelers spelen tegen elkaar in Challenger, terwijl de beginners in Bronze rondhangen. Wanneer je de game veel speelt en er beter in wordt, zul je een rank stijgen. Het is bij League of Legends dus altijd mogelijk om in een hogere rank te komen.

Ten tweede is League of Legends inmiddels de grootste esportgame die er bestaat. De teams veranderen elk seizoen en er zijn bakken vol met prijzengeld te winnen. Als derde is er de community. Op YouTube en Twitch zijn ontzettend veel content creators die de verschillende zaken van de game bespreken. Je kunt meekijken met spelers op hoog niveau op Twitch of een grappig filmpje met blunders zien op YouTube.

Updates

Daarnaast zorgt de ontwikkelaar van de game Riot Games, voor erg veel updates. Een aantal keer per maand verschijnt er een patch met kleine updates zodat de game zo gebalanceerd mogelijk is. Tot slot is het een game die free-to-play is. Spelers hoeven dus niets te betalen om het plezier uit het spel te halen. Geld uitgeven kan uiteraard wel, maar dit zijn dan voornamelijk cosmetische upgrades en zal de gameplay niet beïnvloeden.

We weten nu wat League of Legends is en hoe de game zo ontzettend groot is geworden. Nu rest ons alleen nog het uitleggen van de basics van het spel zelf. Wanneer je een nieuw account aanmaakt en daarmee inlogt in het spel, krijg je eerste een tutorial voor je kiezen. Deze legt de basics voor bewegen, aanvallen en de shop uit. Natuurlijk begint na deze tutorial pas het echte werk. Tot aan level vijf kun je nog niet tegen andere personen spelen. En dat wil je ook niet.

Bots

Om de echte basics onder controle te krijgen is het zaak veel games tegen zogenoemde ‘bots’ te spelen. Kijk in deze fase van het het spel vooral naar de verschillende champions die je kunt spelen en welke van deze champions bij jouw speelstijl past.

Speel je liever met een melee champion of schiet je op vijanden van een afstand. Wil je magie gebruiken of een tank met heel veel levenspunten? Dit zijn de vragen die je de eerste paar levels moet kunnen beantwoorden. Maak je geen zorgen over de verschillende termen die teamgenoten naar je hoofd zullen slingeren, die worden vanzelf duidelijker. Het kan ook zijn dat er mensen met een nieuw account zijn begonnen en dus al veel beter zijn dan de gemiddelde persoon die voor het eerst de game speelt. Laat je daar vooral niet door afleiden, maar leer van ze.

Map

Naast deze basics wordt het belangrijk om te bekijken hoe de map eigenlijk in elkaar zit. De meest gespeelde modus is de vijf tegen vijf modus. Deze wordt gespeeld op ‘Summoners Rift’ en is altijd hetzelfde. Er zijn drie duidelijke ‘lanes’, waar de minions over lopen.

Deze komen elkaar in het midden tegen en zullen daar met elkaar vechten. Om geld te verdienen, moet je de laatste slag toebrengen aan een minion. In het spel wordt dit ‘last hitten’ genoemd. De drie lanes zijn ‘Top’, ‘Mid’ en ‘Bot’. In de toplane spelen vaak de helden die veel levenspunten hebben en veel damage kunnen ontvangen voordat ze doodgaan. In de midlane spelen de de heroes die veel Ability Power, AP, hebben. En in de botlane vinden we twee spelers per team. Een Attack Damage Carry, ADC en iemand die het team ondersteunt: de support.

Tussen de lanes is een oerwoud te vinden met een aantal neutrale monsters. Hier spelen champions in die ‘Junglers’ worden genoemd. Zij zijn verantwoordelijk voor verschillende power-ups en geven ondersteuning aan de spelers in de lanes.

Wanneer je zelf een jungler wilt spelen, raad ik je aan te wachten tot je account level 20 is. Dan beschik je namelijk over de juiste spells en basiskennis van de game. Verder is het goed om jezelf aan te leren om elke vijf seconden naar de minimap te kijken. Zo weet je waar de rest van je team is en vooral of de tegenstander zichtbaar is. En tot slot moet je in deze fase gewoon alles een keer uitproberen.

Wanneer je deze basics onder controle hebt, is het zaak om een aantal extra dingen te gaan onthouden. Welke sneltoetsen zijn belangrijk bijvoorbeeld. De standaard vaardigheden zitten op de Q, W, E en R toets. Maar sommige items uit de shop hebben een actieve mogelijkheid. Deze komen onder de 1 tot en met 7 toets. Tot slot heb je nog bijzondere ‘Summoner Spells’.

Deze zijn erg sterk en daarom maar beperkt te gebruiken. Deze vind je onder de D en F toets. Met spatie krijg je jouw champion in het midden van het scherm. Met G kun je ‘pings’ sturen om je teamgenoten te helpen. Met B zorg je ervoor dat je terugkeert naar de basis om te healen en items te kopen en met Tab zie je de statistieken van het spel.

Daarnaast zul je steeds meer termen leren die belangrijk zijn in League of Legends. Een aantal daarvan zijn de volgende:

 • CS: Creep Score, de hoeveelheid minions die je hebt ge’lasthit’ om geld te verdienen.
 • CC: Crowd Control, dit zijn vaardigheden die ervoor zorgen dat vijandige champions voor een fractie van een gevecht niets kunnen doen.
 • Drag: Een afkorting van Dragon, een neutraal monster dat een buff geeft aan het hele team.
 • Gank: De term voor hulp van een andere lane of de jungler. In-game vraag je om een gank als je hulp nodig hebt.
 • Wave Clear: De mogelijkheid om zoveel mogelijk minions in een keer te doden.
 • Bait: Een val opzetten voor de tegenstander om hem te kunnen killen.
 • Kiting: Van een vijand wegrennen, maar tegelijkertijd schade blijven doen.
 • OOM: Out of Mana, wanneer je geen mana meer hebt op je skills te gebruiken.
 • KS: Kill Steal, de laatste klap toebrengen terwijl iemand anders al het werk heeft gedaan voor die kill.
 • MR: Magic Resistance

Voor nu zijn dit de belangrijkste dingen om te weten. Het is een hele bak aan informatie, maar het belangrijkste is om plezier te hebben met het spel. Zoek vrienden in-game of buiten de computer om het spel mee te spelen. Op die manier beleef je er het meeste plezier aan League of Legends.

1. Leer de game. Het is belangrijk om zo snel mogelijk de basisbesturing onder controle te hebben, om een idee te hebben over hoe abilities werken en om de structuur van het spel te begrijpen. Kijk bijvoorbeeld naar verschillende soorten champions (marksman, support, jungler, et cetera) en weet wat voor rol ze spelen in de game.
Het is ook verstandig om verschillende hotkeys te leren, met welke knop je laat weten waar je bent bijvoorbeeld. Je kunt ook meekijken met gevorderde spelers via een stream op Twitch. Door veel te zien en op te letten leer je al veel.

2. Voordat je begint met het proberen van de online gamemodus speel tegen bots in de co-op vs. AI-modus. Hier leer je een stuk meer van dan tegen veel betere spelers spelen. Ga dus niet direct of te snel online, LoL is een spel waar je beter in wordt naarmate je veel oefent. Wanneer je te snel naar online gaat om genadeloos afgemaakt te worden, is dat lang niet zo leuk voor jezelf en voor je teammates.

3. Heb je vrienden die het spel al langer spelen en je kunnen helpen? Mooi, want van hen leer je waarschijnlijk het meest. Speel potjes samen en laat je vriend uitleggen wat je precies moet doen en waarom. Samen spelen is overigens ook het leukst.

4. Tijdens het spelen van de co-op vs. AI-modus is het het handigst om je te focussen op vijf verschillende champions waar je met ieder een paar potjes speelt. Elke keer een ander poppetje is leuk, maar het is niet het slimst als je al snel online wil spelen. Daar is het namelijk het handigst als je een kleine groep champions goed kan spelen.

5. Na heel wat oefenen, zweet en tranen zal je uiteindelijk echt wel toe zijn aan de online games. Speel je potjes met de champions die je al hebt geoefend. Een champion voor het eerst uitproberen kan natuurlijk ook, maar de kans is groot dat het dan een zwaar potje gaat worden. Bij het zoeken van een potje zal je je rol in moeten vullen (top, mid, jungler, marksman, support), hou je hier ook echt aan. Anders krijg je heel wat boze berichtjes binnen via de chat en dat verlaagt je kansen om te winnen.

6. De chat op online is nogal fanatiek en je zal regelmatig te maken hebben met boze mensen. League of Legends staat ook bekend om de wat agressieve community en de flamers die het met zich meebrengt. Het slimste is om die mensen direct te muten, hoewel het verleidijk is om vol terug te gaan ‘flamen’. De chat helemaal uitzetten, is ook een goede optie, al kan je dan geen tactiek bespreken via de chat.

7. Vind een lievelings-champion en zoek guides en tactieken voor de champion op. Het is super nuttig om je te verdiepen in één poppetje, want zo krijg je een beter idee van hoe bijvoorbeeld eenzelfde soort champion werkt. Uiteindelijk geeft het je een algemene kennis.