Hearthstone spelopbouw

Hearthstone | Spelopbouw

De esportsMeesters vertellen je hier alles over de spelopbouw, verschillende spelmogelijkheden en spelmodus van het spel Hearthstone.

[wpanchor id=”ontstaan”]Ontstaan

Hearthstone werd ontwikkeld door Blizzard Entertainment en is het resultaat van een experimenteel project. Tot op dat moment had Blizzard vooral zeer grote spellen gecreëerd zoals World of Warcraft. Blizzard Entertainment had hiermee veel succes. Maar juist deze massale producties zorgden voor een tegenbeweging: de opkomst van andere onafhankelijke producenten die met kleine spellen veel aandacht trokken. Het publiek had duidelijk behoefte aan een ander spelconcept. En daarom begon Blizzard aan het ontwikkelen van een nieuw experimenteel spel. De ontwerpers hebben zich hierbij laten inspireren door de ouderwetse verzamelkaarten. Je kent ze waarschijnlijk wel: de kaarten die je als kind fanatiek verzamelde. Bij veel mensen roept deze bezigheid nog steeds een sterk gevoel van nostalgie op.

Het spel werd ontworpen door een team van in eerste instantie maar 12 tot 15 ontwerpers genaamd ‘Team 5’. Team 5 was in tegenstelling tot de andere ontwerpteams van Blizzard zeer klein. Uiteindelijk hebben er 47 mensen meegewerkt aan het spelontwerp. Omdat World of Warcraft toch wel het paradepaardje van Blizzard is, besloot men dit spel als inspiratiebron te gebruiken voor de kaarten. De makers hebben het zich hiermee gemakkelijk gemaakt. Er hoefde namelijk weinig nieuw artwork te worden bedacht. Een bijkomend voordeel hiervan was dat het publiek al bekend was met deze figuren en het nieuwe spel daarmee een bepaalde herkenbaarheid zou hebben. Het zou veel World of Warcraft fans ertoe kunnen verleiden om ook Hearthstone eens uitproberen.

Na een jaar van intensief werken aan de nieuwe game was er een nieuw prototype tot stand gekomen. De ontwikkelaars namen toen een break waarin zijn uitsluitend werkten aan Starcraft II. Dit bleek een hele slimme zet want de ontwikkelaars die aan Starcraft II werkten deden daar veel goede ideëen op die men later ook in Hearthstone heeft verwerkt.

De makers wilden van Hearthstone een toegankelijk spel maken wat vooral leuk was om te spelen. Zowel voor beginnende als voor gevorderde gamers. Het moest dus een eenvoudig te begrijpen én te spelen spel zijn. Het spel is daarom zo gemaakt dat de server de berekeningen maakt en de speler verteld wat er aan de hand is. Zo is de speler niet onnodig veel tijd kwijt aan het begrijpen van eindeloos veel spelregels. Naarmate je langer speelt, leer je steeds meer en krijgt het spel als het ware meer ‘inhoud’. Ook is er veel aandacht besteedt aan de leesbaarheid van de teksten in het spel en op de kaarten zodat gemakkelijk te begrijpen zijn.

Ook al was Hearthstone bedoelt als een online spel, toch wilde men de spelers zoveel mogelijk de ervaring van een fysiek verzamelkaartspel geven. Men koos daarom voor een setting waar bij je het gevoel hebt dat het spel door een publiek wordt bekeken. Je ziet de kaarten bewegen in de hand over een speelbord. Als een kaart gespeeld wordt zie je, én hoor je, hem vallen op het bord. Tijdens een aanval zie je de kaarten over het speelbord verplaatsen in de richting van de vijand. Als er veel schade wordt toegebracht beweegt het speelbord. Al met al zorgt dit voor een levensechte speelervaring.

Je kunt de spelkaarten van Hearthstone niet ruilen met andere spelers. Dit was een bewuste keuze. Het doel was om de speler het spel individueel te kunnen laten spelen. Bij een ruilsysteem zou dit de doelgroep van individuele spelers ontmoedigen. Daarnaast zou een ruilsysteem kunnen ontaarden in een markt waar de kaarten illegaal zouden worden verhandeld. Uiteraard zou dit ook ten koste gaan van de winst voor Blizzard zelf.

Hearthstone is gratis beschikbaar, maar was oorspronkelijk bedoeld als een betaald spel. Naarmate men dichterbij de releasedatum kwam bleek de belangstelling voor de game nogal tegen te vallen. Men liet de game door een grote groep mensen testen in de hoop dat zij hierdoor toch ‘om’ zouden gaan. Helaas bleek dit niet het geval. De meesten gaven aan dat dit simpelweg niet ‘hun soort spel’ was. Blizzard besloot het spel toen gratis te maken, waardoor de release alsnog op heel veel aandacht kon rekenen.

[wpanchor id=”spelopbouw”]Spelopbouw

Je speelt Hearthstone altijd met een tegenstander. Elke speler begint met dertig kaarten. Het doel is om de tegenstander te vernietigen door de inzet van kaarten. Dit kan dankzij de al eerder besproken functies van de kaarten. Door het inzetten van de juiste combinaties kun je de tegenstander uitschakelen. Schakelt de tegenstander jou uit? Geen probleem, je hebt namelijk wel 30 levens.

Voordat je begint met spelen kies je een personage oftwel ‘champion’. Deze champions herken je waarschijnlijk wel uit het spel World of Warcraft: Druid, Mage, Hunter, Paladin,

Priest, Rogue, Shaman, Warlock en Warrior. Iedere Champion heeft net zoals bij World of Warcraft een bepaalde kracht. Zo kan een priest bijvoorbeeld genezen en een Warlock kan demonen voor zich laten vechten.

Verschillende manieren om het spel te spelen

Je kunt het spel Hearthstone op 5 verschillende manieren spelen:

  • ‘Play’
  • ‘Practice’
  • ‘Arena’
  • ‘Adventure’
  • ‘Tavern brawl’

De play modus

In play modus speel je Hearthstone tegen echte spelers, dus niet tegen de computer. Elke speler heeft een eigen deck. Dit kan een standaard deck zijn, maar de spelers kunnen ook zelf een deck maken. Bij de play modus speel je eigenlijk in een soort competitieverband. Als je je tegenstanders weet te verslaan stijg je in rang en kun je spelen tegen sterkere spelers van hetzelfde niveau.

De Practice modus

Je kunt Hearthstone in Practice modus spelen. Dit is een speelmethode waar je eigenlijk jezelf kunt oefenen in het spel. Je kunt hier allerlei decks uitproberen en kijken wat je er allemaal mee kunt. Ook kun je zelfgemaakte decks uittesten om uit te vinden of het zin heeft ze in Play modus te gaan gebruiken. Ook als je spel nog niet helemaal beheerst is dit de juiste methode om de game beter te leren spelen.

De Arena modus

Het spel Hearthstone kun je ook in Arena modus spelen. Hierbij stelt elke speler zelf een deck samen. Dit doe je door steeds te kiezen uit drie willekeurige kaarten. Als je deck compeet is ga je tegen je medespelers spelen. Je kun potjes spelen van een vastgesteld aantal ronden. Als je na het spelen van een potje als winnaar uit de bus komt krijg je een beloning in de vorm van extra kaarten, goud en ‘dust’. In Arena modus spelen is niet gratis. Je betaalt vooraf 1,79 Euro of 150 Gold. 150 Gold krijg je als je 7 keer winnaar bent geweest.

De Adventure en Tavern Brawl modus

Bij de speeloptie ‘Adventure’ kun je bepaalde exclusieve kaarten winnen door te spelen tegen de computer. Deze optie is net als de Arena modus niet gratis. Bij de optie ‘Tavern Brawl’ kun je het spel verdiepen door uitdagingen aan te gaan met andere spelers van Hearthstone.