hearthstone multiplayer

Hearthstone | Multiplayer

De esportsMeesters vertellen je hier alles over de (online) multiplayer en spectator mogelijkheden van het spel Hearthstone.

Het artwork van de kaarten uit Hearthstone is voor een groot deel gebaseerd op World of Warcraft. Meestal gaat het om kleine details uit veel grotere afbeeldingen. In latere versies van het spel zijn er ook nieuwe kaarten met origineel artwork bij gekomen die speciaal voor Hearthstone zijn ontworpen en vormgegeven.

LAN (-party)

Hearthstone is een leuk en toegankelijk spel wat je online kunt spelen. Het is zo gemaakt dat je het heel goed individueel kunt doen. De computer is dan je tegenstander. Het is echer ook mogelijk om tegen andere gamers te spelen. Het leuke hiervan is dat het de speler ook de gelegenheid bied om met andere mensen in contact te komen. Gamen wordt zo een sociale activiteit. Het idee van gamen als sociale activiteit bestaat als sinds de LAN-party’s van de jaren negentig. Bij zo’n LAN-party zochten gamers elkaar op om samen een spel te spelen. Ieder nam zijn zijn eigen computerapparatuur mee en eenmaal bij elkaar sloot met alles aan op een netwerk. Via dit netwerk stonden de spelers met elkaar in contact en kon men dus ook samen spelen. LAN-party’s waren in die periode enorm populair en zijn in feite de voorlopers van spellen zoals Hearthstone.

Spectator mode

Veel computergames hebben een zogenaamde ‘Spectator Modus’. Hiermee kunnen andere spelers en belangstellenden meekijken bij een wedstrijd. Er zijn echter ook heel veel individuele gamers van Hearthstone die via streaming platforms zoals TwitchTV en Youtube hun wedstrijden streamen. De kijkers kunnen dan live naar de wedstrijd kijken en erop reageren. Ook is het mogelijk om de wedstrijden op te nemen en dan te tonen aan het publiek. Er zijn heel wat goede spelers van Hearthstone die heel veel succes hebben met hun streaming kanalen. De volgers kunnen dan zich dan abonneren op het kanaal en donateur worden. Zo kan de toeschouwer berichten sturen naar de gamer die vervolgens in de stream worden getoond. In feite is dit een simpele vorm van sponsoring.

Online

In eerste instantie was het publiek niet direct enthousiast over Hearthstone. Het feit dat de game grotendeels gratis is heeft echter veel mensen over de streep getrokken. En als je het spel eenmaal speelt ben je toch verkocht. En dat is te zien in de cijfers. Op dit moment zijn er maar liefst 50 miljoen Hearthstone spelers wereldwijd. En het spel is pas uit sinds 2014. Hieruit blijkt wel dat Blizzard Entertainment met Hearthstone opnieuw een grote hit te pakken heeft. Het spel staat zelfs in de top 5 van meest gespeelde games op Twitch.

Het spel heeft inmiddels ook een uitbreiding genaamd ‘Whispers of the Old Gods’. Het mooie van deze uitbreiding is dat er ook verbeteringen zijn doorgevoerd die door de fans zijn aangedragen. En dat is ook meteen de kracht van een dergelijk online spel. Het wordt gemaakt voor de gebruikers, maar het wordt nog beter dánkzij de gebruikers.