Dota 2 of League of Legends?
Het is het grootste dilemma in de gamewereld: Dota 2 of League of Legends? Deze rivaliteit van epische proporties bestaat al sinds 2009. Wij zetten de belangrijkste verschillen tussen deze MOBA’s (Multiplayer online battle arena) voor je uiteen.
MOBA’s zijn door de populariteit van de Warcraft-mod Dota uitgegroeid tot het populairste multiplayer genre in gaming. Ondertussen zijn het vervolg Dota 2 en League of Legends de twee grootste eSports ter wereld. Ze worden niet alleen door miljoenen gamers gespeeld. YouTube puilt uit met video’s van de games en op Twitch zijn sommige livestreams de populairste ter wereld. De wereld van MOBA’s kent de zwaarste competitie door deze twee giganten.
Dota en League hebben vergelijkbare gameplay, enorme player bases en de best bekeken gametoernooien ter wereld. Top spelers worden letterlijk multimiljonairs. Maar welke van de twee is voor jou het geschiktst? Wij zetten voor jou de grootste verschillen op een rijtje.
De maps
Kennis van de map is essentieel voor bijna elke competitieve game. Bij MOBA’s is dit extra belangrijk. Goede positionering is cruciaal om niet gekilled te worden, of je nou Dota 2 of League of Legends speelt. League beschikt over drie maps: Summoner’s Rift, Twisted Treeline en Howling Abyss. Summoner’s Rift lijkt met de typische verdeling van drie lanes en een rivier in het midden erg veel op de map in Dota. Beide worden gespeeld in een 5v5 format. Gelukkig worden de competitieve games altijd op deze maps gespeeld. Twisted Treeline wordt gebruikt voor 3v3. Howling Abyss is een buitenbeentje, hierop vechten namelijk vijf champions per team op een enkele lane. Complete chaos.
De map van Dota 2 lijkt op het eerste gezicht erg op die van Summoner’s Rift, maar is in werkelijkheid veel groter. Ook zijn er veel verschillen in de inrichting. Wat de maps wel gemeen hebben is de algemene layout met drie lanes, twee basissen in de hoeken en in het midden een rivier met belangrijke objectives.
De map van Dota 2 (links) en Summoner’s Rift (rechts) naast elkaar.
De termen
Wil je bij één van de twee communities horen, dan moet je ook op de kleine dingen letten. Dota en League spelers zijn erg gesteld op hun terminologie en hier zul je bekend mee moeten raken. Als nieuwkomer in het genre zul je dit spelenderwijs vanzelf leren, maar voor gamers die overstappen tussen de twee is het oppassen geblazen. Het is niet ongebruikelijk dat een Dota speler de huid vol wordt gescholden als hij in League om Sentry Wards vraagt. Die dingen heten in League dus Control Wards. Als je nieuw bent in beide games zul je gelukkig niet in deze situatie terecht komen, maar het is toch handig om in je achterhoofd te houden.
De heroes/champions
In League of Legends is het de grootste zonde om de characters ‘heroes’ te noemen. ‘Champions’ is de correcte term. Voor Dota 2 geldt hetzelfde maar dan omgekeerd.
Beide games hebben een uitgebreid rooster van meer dan honderd verschillende characters. Sommige lijken op characters uit de andere game, omdat League of Legends is gebaseerd op de originele Dota. De diversiteit aan characters is zo groot dat er voor iedereen wat leuks bij zit. Het grootste verschil is de manier waarop de heroes en champions vrijkomen. In Dota zijn alle heroes vanaf het begin beschikbaar. In League moet je het helaas stellen met een rotatie van zo’n tien champions per week. De rest kan je kopen met in-game geld of door een paar euro uit te geven.
Runes en Masteries
Aan het begin van elke Dota 2 match begint iedere speler op hetzelfde niveau. Je statistieken worden bepaald door je hero en de items die je met je begingeld hebt gekocht. League of Legends doet het anders.
Voorafgaand aan elke game kun je je champion namelijk al bonussen geven door middel van Runes en Masteries. Runes geven je champion een klein voordeel in bepaalde statistieken. Masteries zijn een wat complexer systeem waarin je individuele statistieken kan verbeteren. Om betere Runes en Masteries te krijgen zul je geld moeten neerleggen of vrijspelen door het spel te spelen. Dit vereist dus al enige investering om op gelijke voet te komen met de concurrentie.
Items en shops
Dota 2 of League of Legends, in beide games verdien je geld door kills te maken op de computergestuurde soldaatjes of op tegenspelers. Dit kun je vervolgens uitgeven aan items om je character sterker te maken. De manier waarop je deze items koopt verschilt echter in beide games. In League kun je items alleen kopen in je eigen basis. Hiervoor zul je moeten teruglopen of teleporteren.
In Dota kun je naast de basis bij vier andere shops terecht, met een beperkt aanbod aan items. De twee ‘secret shops’ hiervan zijn het belangrijkst, omdat je alleen daar exclusieve onderdelen kan kopen die nodig zijn om de beste items in de game te bouwen. Ook kun je een courier voor je team kopen, een kleine pakezel die spullen voor je ophaalt en aflevert. Hierdoor hoef je niet terug en kun je dus langer in je lane blijven. Let wel op, je deelt de courier met de rest van je team. Soms is het dus vechten om wie hem het hardst nodig heeft.
In beide games kun je slechts zes items tegelijk gebruiken. Het basisidee is hetzelfde. Items kunnen gebouwd worden uit onderdelen die gold kosten. Met items kun je de statistieken van je character verbeteren en extra bonuseffecten krijgen. Bekende items in beide games zijn bijvoorbeeld ‘Boots’ waarmee je sneller gaat bewegen en ‘Wards’ die je ergens neerzet om daar zicht op de map te krijgen.
De meeste items in League geven je een passieve maar significante bonus. Ook kun je met sommige items de kracht van je abilities vergroten, wat in Dota niet mogelijk is. Items in Dota hebben vaak naast een passieve bonus ook een speciaal effect dat de speler handmatig moet activeren. Zo transformeert de Scythe of Vyse, één van de beste items in de game, een vijand voor 3,5 seconden in een ongevaarlijk biggetje. Na gebruik moet je 100 seconden wachten om hem weer te kunnen gebruiken.
Talents en Summoner spells
De meeste characters beschikken over vier abilities die je kunt upgraden als je een level omhoog gaat: drie gewone en een ‘ultimate’. Je ultimate is een speciale krachtige ability die je meestal maar één keer in de paar minuten kan gebruiken. In League hebben de meeste champions naast deze abilities ook een gratis passieve skill vanaf het begin van de game. Dota 2 kenmerkt zich daarentegen door Talents. Elke vijf levels kan je kiezen tussen twee passieve bonussen. Deze bonussen zijn uniek voor elke hero. Dit kan betrekking hebben op simpele statistieken zoals je movement speed of je armour, maar kunnen ook speciale bonussen zijn voor dingen als je spells.
In League of Legends krijgen spelers voor de game begint de kans om twee ‘Summoner Spells’ te kiezen. Dit zijn een tiental verschillende spells die elke champion kan gebruiken. De meeste worden gebruikt om uit benarde situaties te ontsnappen.
De rivier
De map van zowel Dota 2 als Summoner’s Rift in League wordt in het midden in tweeën gesplitst door een rivier. Hier wordt vaak gevochten omdat er in beide games belangrijke bonussen zijn te halen. In Dota zijn er twee dingen in de rivier die belangrijk zijn: Runes en Roshan. Runes verschijnen elke twee minuten en geven een tijdelijke boost aan de hero die ze oppakt. Ik hoef natuurlijk niet uit te leggen dat een rune die de damage van een hero verdubbelt de doorslag kan geven in een gevecht.
Ook is de grot van Roshan in de rivier te vinden. Dit reusachtige monster is bijzonder taai en wordt zelfs sterker naarmate de game vordert. Weet je hem te verslaan dan krijg je een Aegis. Dit is een item waarmee je drie seconden nadat je dood gaat weer respawned. Eenmalig natuurlijk.
In League zijn er ook twee belangrijke doelen in de rivier te vinden: Dragons en Baron Nashor. Er zijn vier varianten van Dragons die kunnen verschijnen. Elke variant geeft een bepaalde passieve bonus aan het team dat de Dragon weet te verslaan. Baron Nashor is een nog sterker monster, vergelijkbaar met Roshan. Hij geeft echter de beste bonus voor het hele team.
De basis
De basissen in Dota 2 en League’s Summoner’s Rift zijn vergelijkbaar ingericht. In de basis zijn bij alle drie lanes belangrijke gebouwen te vinden. In Dota zijn dit twee barracks, in League is dit een inhibitor. Zodra je alle drie de torens in de lane hebt vernietigd kun je deze gebouwen proberen te slopen. Als dit lukt krijg je een belangrijk voordeel: je computergestuurde soldaten in die lane worden sterker. Hierdoor wordt het dus makkelijker om ze dicht bij hun basis te houden en de tegenstander in te sluiten. Voor deze tactiek maakt het niet uit of je Dota 2 of League of Legends speelt.
Inhibitors komen 5 minuten na vernietiging weer terug. Barracks blijven echter permanent weg. Daar komt bovenop dat als alle 6 barracks weg zijn, de soldaten nóg sterker worden. Het verlies van deze gebouwen is dan ook vaak het begin van het einde.
Zodra je de barracks of inhibitors in Dota 2 of League of Legends hebt vernietigd kun je het hoofdgebouw aanvallen. Zodra je Dota’s Ancient of League’s Nexus op 0 hitpoints hebt gekregen wint je team de game. Vergeet dus niet: het doel van de game is gebouwen vernietigen, niet kills scoren.
Toernooien
Of je nu voor Dota 2 of League of Legends kiest, het zijn twee van de grootste competitieve games ter wereld. Beide games hebben miljoenen kijkers bij hun grootste toernooien. Het toernooiseizoen van Dota 2 culmineert in The International. Hierin strijden 18 teams om de titel van wereldkampioen. Het grootste deel van de prijzenpot ontstaat door crowdfunding. Dit jaar stond de totale pot op bijna 25 miljoen! De hoofdprijs van 10,8 miljoen dollar werd verdeeld onder de vijf spelers van Team Liquid.
League of Legends houdt het hele jaar door streng gereguleerde competities over de hele wereld. Dit heet de LCS. League concludeert de LCS seizoenen met de World Championship. Dit is jaarlijks het best bekeken eSports toernooi ter wereld en wordt zelfs op TV uitgezonden. De populariteit en bekendheid van de World Championship is zo immens dat het normale sporten rivaliseert. Het Koreaanse team SK Telecom T1 nam onder leiding van superster Faker de titel en 2,7 miljoen dollar mee naar huis.
Streamers
Zowel Dota 2 of League of Legends kennen een levendige streaming community op Twitch.tv. Hier kunnen spelers hun games en commentaar delen met de hele wereld. Niet alleen professionele spelers maar ook spelers met een grappige persoonlijkheid of interessante content kunnen populaire streamers worden. De populairste namen streamen full-time en verdienen hier goed geld mee.
Eén van de populairste League streamers is Imaqtpie. Hij was een professionele speler voor Team Dignitas voordat hij de switch maakte naar full-time streaming. Imaqtpie staat bekend om zijn ontspannen en eigenzinnige persoonlijkheid. Je begrijp het pas écht als je een keer zijn stream gekeken hebt.
Nightblue3 begon zijn carrière ook als professioneel League speler. Hij streamt dagelijk 7 uur lang en kent de ins-and-outs van het spel bijzonder goed. Bij Nightblue3 valt altijd wat te leren.
Purge is een Dota 2 analist en streamer. Hij werd bekend door zijn video’s waarin hij beginners leert hoe je Dota 2 speelt. Purge is dan ook de man bij wie je moet zijn als je het spel wilt leren.
SingSing is misschien wel de grappigste maar zeker de eigenzinnigste Dota 2 streamer. Hij begon als pro maar maakte recentelijk de overstap naar full-time streaming. Hij trash talkt zowel de tegenstander als zijn eigen team – en nog het meest zijn eigen vrienden. Dit is echter vrijwel nooit echt beledigend maar wel heel grappig.
Dota 2 of League of Legends?
Naast deze verschillen zijn er nog een heleboel andere kleine verschillen tussen de games, zoals de manier waarop cosmetische items werken en de mogelijkheden voor het maken van je eigen modussen. Hopelijk ben je door dit artikel een stapje dichterbij een keuze. Beide games zijn fantastische MOBA’s op hun eigen manier. Dota 2 of League of Legends? Het beste advies is om er gewoon eentje uit te proberen!