Valsspelen met esports: kan dat? Lukt dat? Gebeurt dat? Komen ze ermee weg?! Je zou zeggen dat professionals op het hoogste niveau wel beter weten dan om te gaan cheaten. Zeker omdat er al-tijd camera’s op je gericht staan. Toch gebeurt het vaker dan je denkt. En vaker dan wij denken, want er zijn ongetwijfeld genoeg mensen niet gepakt!
Hoe cheaten in games?
Er zijn verschillende manieren waarop professionele esporters op toernooien weten te cheaten. Wij hebben de meest voorkomende manieren voor je opgezocht en natuurlijk voorzien van wat mooie voorbeelden!
Throwing
Opzettelijk een game weggeven omdat je er iets mee kunt winnen. Meestal is dit geld, maar het kan alles zijn. Een beroemd voorbeeld is dat van CS:GO waar iBuyPower moest spelen tegen NetCodeGuides in 2014. Op de website CSGOLOUNGE kon je destijds skins inzetten op wedstrijden en de winkansen waren 83% voor iBuyPower tegen 17% voor NetCode. De heren van iBuyPower hebben toen zelf flink ingezet op hun eigen verlies en speelden vervolgens opvallend slecht. Het is ze duur komen te staan; het hele verhaal bekijk je hier:
gebruik van het publiek
Er zijn meerdere manieren voor spelers om het publiek te gebruiken. Stel je voor een jongen in het publiek met een bord waarop staat: GO Cloud 9! Het staat er in blauwe letters, maar als je een minuut later nog eens kijkt valt iets gek op. Het staat er opeens in rode letters! De jongen in het publiek seint zijn team dat het andere team naar de blauwe buff gaat of de rode buff. Het is ontzettend moeilijk om deze vorm van valsspelen te herkennen.
Duidelijker is het wanneer spelers simpelweg gaan roepen wat de spelers moeten doen. Dit is niet echt cheaten en zulke bezoekers worden meestal van de tribune verwijderd.
het uitbuiten van een mechanic
Spellen worden geprogrammeerd en programmeurs maken fouten. Is het valsspelen wanneer die fouten worden ontdekt en gebruikt om te kunnen winnen? Meestal worden spelers hier niet voor verbannen, maar het wordt wel beschouwd als erg onprofessioneel en onsportief. In onderstaande video zie je een bug waarbij spelers info konden krijgen door te springen, zonder dat ze gespot konden worden. Bij de ontdekking van de bug werd gevraagd om deze niet meer te gebruiken, maar niet iedereen hield zich hieraan.
Bij het spel H1Z1 werden zulke cheaters verbannen en mochten hun account alleen terugkrijgen als ze een excuusvideo postte op YouTube. De apologies videos leverde hilarische filmpjes op!
Ritalin
Het grootste gevaar voor de competitieve scene is misschien wel drugsgebruik, zoals in iedere sport. Bij cheaten in esports gaat het vaak om Ritalin, een medicijn voor mensen met AD(H)D. Het medicijn helpt mensen met deze aandoening om te focussen, omdat hun lichaam zelf te weinig dopamine aanmaakt. Het is echter simpelweg speed dat langzaam aan je lichaam wordt afgegeven en gevaarlijk voor mensen die wel een gemiddelde dopamine spiegel hebben! Het is lastig controleren of iemand middelen gebruikt wanneer hij of zij speelt op een computer in huis. Het positieve effect van Ritalin is nooit bewezen, so don’t try this at home!