Heroes Dota 2

Dota 2 | Welke heroes kun je als beginnende speler het best spelen?

Geschatte leestijd: 15 minuten

Wanneer je Dota 2 voor het eerst opstart schrik je waarschijnlijk nogal van de hoeveelheid informatie die jouw kant opkomt. Niet alleen zijn de mechanics van de game redelijk ingewikkeld, je hebt op het moment van spreken ook de keuze over een selectie van 113 (!) verschillende speelbare personages. Elk van deze personages heeft sterke en zwakke punten en als ervaren speler zal je moeten leren welke hero in welke situatie geschikt is. Om je een eindje op weg te helpen hebben we een lijst samengesteld van heroes die geschikt zijn voor beginnende spelers. Elke rol in de game wordt kort uitgelegd, waarna twee suggesties worden gegeven voor heroes die bij die rol passen. Deze heroes kenmerken zich door begrijpelijke skill en kunnen zonder al te veel vlieg- en stuntwerk een bijdrage leveren aan het team.

Carry

Een carry is een hero die zijn team letterlijk en figuurlijk naar de overwinning kan dragen. Ze kenmerken zich vaak door hoge attack damage en passieve skills die hun standaardaanvallen nog gevaarlijker maken. Je belangrijkste rol als carry is om zo veel mogelijk gold bij elkaar te sprokkelen om daarmee items te kopen. Carries zijn namelijk erg afhankelijk van items die ze meer damage en attack speed geven, omdat hun skillset op zichzelf vaak vrij weinig impact heeft.

Twee heroes die in deze categorie vallen en goed te spelen zijn zijn Sven en Drow Ranger.

Sven heeft een veelzijdige skillset. Hij heeft een stun die makkelijk te raken is en meerdere vijanden tegelijk kan stunnen, een ability waarmee hij zichzelf en nabije heroes meer armor geeft en een passieve skill waardoor zijn standaardaanvallen cleaven (meerdere enemies raken). Zijn ultimate, God’s Strength, geeft Sven een gigantische damagebuff op zijn standaardaanvallen. Sven is dus door zijn cleave ideaal om creeps op hoog tempo te farmen voor gold, maar gepaard met zijn ultimate maakt dit hem in teamfights ook een geduchte tegenstander. Zijn enige probleem is zijn gebrek aan range. Zorg dat je een teammaat hebt die door middel van stuns een kill voor je op kan zetten of koop zelf een Blink Dagger om je gebrek aan range te verhelpen. Gebruik deze vervolgens om bovenop enkele nietsvermoedende vijanden te springen en ze te killen.

Drow Ranger lijkt in veel opzichten op Sniper, een andere hero die vaak wordt gekozen door beginnende spelers. Drow kan zich door haar skillset echter iets beter redden dan Sniper en is ook iets minder afhankelijk van gold. Ze komt het beste tot haar recht wanneer haar team de klappen voor haar op kan vangen. Drow kan met haar boog namelijk absurde hoeveelheden damage doen over afstand. Met haar passive geeft Drow alle ranged heroes meer attack damage en met Frost Arrows kan ze vijanden slowen zodat ze niet bij haar in de buurt kunnen komen (of weg kunnen rennen). Ook heeft Drow crowd control in de vorm van Gust, waarmee ze mensen met een windvlaag uit haar buurt blaast en ze silencet. Haar ultimate geeft haar passief meer attack speed en damage zolang er geen enemies in de buurt zijn. Zorg dus dat je heroes op je team hebt die mensen van je weg kunnen houden met taunts (Axe) of stuns (Jakiro). Zo kun jij ongestoord je werk doen.

Jungle

Een jungler doet er net als een carry goed aan om zo veel mogelijk gold te verzamelen om items te kopen. Carries moeten hiervoor vaak geholpen worden door een support, terwijl junglers vaak van nature veel health hebben of een lifesteal in hun skillset hebben zitten. Dit stelt ze in staat om de jungle in te gaan, waar ze met neutrale monsters kunnen vechten die meer geld opleveren dan de reguliere creeps die de lanes bewandelen. Junglers komen vaak halverwege het spel het best tot hun recht. Ze zijn dan sterk genoeg om de meeste vijanden dood te maken en kunnen hierdoor ruimte creëren voor de carry uit hun team, waardoor die ongestoord verder kan farmen om de beste items te kopen.

Twee heroes zijn uitermate geschikt voor dit doel: Lifestealer en Legion Commander.

Lifestealer is met de juiste items bijna niet neer te krijgen. Zijn passive zorgt ervoor dat hij health terugkrijgt van zijn standaardaanvallen, hij heeft een slow die ervoor zorgt dat iedereen health terugkrijgt van aanvallen op de target en hij heeft de mogelijkheid om immuun voor spells te worden. Met zijn ultimate kan hij zich ook nog eens verstoppen in een creep of teammaat, om er vervolgens met een bloederige explosie weer uit te komen. Focus je met Lifestealer op tanky heroes met veel health, omdat de hoeveelheid health die jij terugkrijgt gebaseerd is op de healthpool van je tegenstander. Een onmisbaar item voor Lifestealer en andere junglers is de Iron Talon. Dit item geeft je een damagebonus tegen vijandige en neutrale creeps. Tevens kun je het item eens in de zoveel tijd gebruiken om de huidige healthpool van een creep met 40% te verlagen.

Legion Commander is net als Lifestealer behoorlijk tanky, maar richt zich voornamelijk op 1v1-gevechten. Zij heeft een passive waarmee ze vijanden die haar aanvallen automatisch een mep teruggeeft en daar ook nog health voor krijgt. Ook kan ze zichzelf healen en meer attack speed geven en kan ze een salvo pijlen neer laten dalen die meer damage doet naarmate er meer enemies in de buurt zijn. Met haar ultimate kan ze een vijandige hero uitkiezen om mee te dueleren. Zowel Legion Commander als haar tegenstander kunnen tijdens de duratie geen spells gebruiken en de winnaar krijgt een permanente damage buff. Je doel is dus om zo veel mogelijk duels te winnen en door middel daarvan je damage op te pompen. Koop een Blademail (waardoor je damage terugreflecteert naar je opponent) en activeer deze voordat je aan een duel begint. Zo kom je bijna gegarandeerd als winnaar uit een 1v1-situatie.

Mid

Een mid heeft in de game ongeveer dezelfde rol als een jungler. Je moet ruimte creëren in de midgame, zodat jouw carry uiteindelijk sterker wordt dan die van de tegenstander. Mid spelen is vaak een van de lastigste rollen in Dota, omdat je veel overzicht van de map moet hebben. Er wordt namelijk van je verwacht dat je een oogje in het zeil houdt voor runes die in de river spawnen, dat je gankt wanneer de mogelijkheid zich aanbiedt en dat je zelf niet gegankt wordt. Als mid zit je veelal alleen op de middelste lane (vandaar de naam) en is het je doel om zo veel mogelijk experience te krijgen. Vaak zie je dan ook heroes die een sterke ultimate hebben op mid, omdat je team er baat bij heeft als deze zo snel mogelijk beschikbaar is.

Twee goede mid-heroes voor beginners zijn Zeus en Viper.

Zeus behoeft voor iedereen die ook maar iets weet van Griekse mythologie geen introductie. De god van de bliksem kenmerkt zich ook in Dota door het uitbundig gebruik van bliksemstralen. Je kan kiezen tussen een kleine bliksemstraal die tussen vijanden ketst en een grotere variant die vijanden stunt en onzichtbare heroes of wards in een kleine radius zichtbaar maakt. Tevens krijgen alle vijanden in je buurt een schok wanneer jij een spell cast. Je ultimate laat een gigantische bliksemstraal neerdalen op elke vijandige hero op de map. Belangrijk voor Zeus is dus de communicatie met de rest van het team. Laat weten wanneer je ultimate actief is, zodat teamleden je in kunnen lichten als een vijand bijna dood is. Het is dan een kwestie van je ultimate activeren en lachend toekijken hoe kill na kill jouw bankrekening lekker aanvult. Zeus heeft ook baat bij het kopen van een Bottle. Deze fles met magisch water waarmee je je mana en health aanvult heeft drie charges, maar kan worden bijgevuld door er een rune in te stoppen. Zorg dus dat je die dingen te pakken krijgt, want hoe vaker je je Bottle kan gebruiken, hoe meer spells je kan casten en hoe meer d
amage je doet.

Viper is dankzij zijn passives een van de vervelendste mid-heroes om tegen te vechten. Zijn standaardaanvallen doen meer schade als zijn tegenstanders minder health hebben en iedereen die hem aanvalt loopt de kans om vergiftigd en vertraagd te worden. Bovendien kan hij ook nog mana gebruiken om zijn standaardaanvallen te voorzien van een slow en damage over time. Viper wordt echter pas echt gevaarlijk als hij op level 6 zijn ultimate krijgt. Viper Strike slowt vijandige heroes gedurende vijf seconden tot maarliefst 80% op het hoogste level. Weet je als Viper dus een Invisibility-rune te bemachtigen, sluip dan naar de dichtstbijzijnde lane en gebruik je ultimate op een kwetsbare hero. Deze zal geen kant opkunnen en hoe zwakker hij is, hoe sterker jouw aanvallen worden. Ben je van plan om veel kills op te zetten voor je team, koop dan een Aghanim’s Scepter. Deze verhoogt de range en verlaagt de cooldown van je ultimate, zodat je hem nog vaker kunt gebruiken.

Support

Net als voor mid-heroes is mapkennis voor een support essentieel. Het is namelijk de bedoeling dat jij met behulp van wards je team van informatie gaat voorzien. Deze onzichtbare items plaats je, waarna ze je zicht geven binnen een bepaalde radius. Dit stelt jou met je team in staat om ganks te coördineren en tegenaanvallen van de tegenstander te anticiperen. Ook koop je als support de courier, die alle items van base naar je teamleden brengt. Alsof dat nog niet genoeg was, moet je gedurende de game ook nog je carry babysitten en hem in leven houden. Jij bent voornamelijk een aanwinst door je abilities en hebt het geld dus minder nodig. Als support zul je je boodschappenlijstje dus stevig in moeten korten, want je zal vooral geld uitgeven aan wards en utility items die je teamleden healen of mana teruggeven.

Er zijn twee verschillende manieren om support te spelen en voor beide manieren hebben we een geschikte hero voor beginners. Voor fans van healen is Dazzle een absolute aanrader. Deel je liever buffs uit en stun je graag alles wat er op je pad komt, dan is Ogre Magi de hero voor jou.

Dazzle is een welkome toevoeging aan bijna elk team. Hij beschikt over een slow, een heal waarmee hij meerdere heroes kan healen en vijanden kan damagen en de mogelijkheid om mensen voor een korte periode onsterfelijk te maken. Dat lees je goed, met Shallow Grave beschik je over de mogelijkheid om een door jou gekozen hero voor vijf seconden onsterfelijk te maken. Bovendien kan je met je ultimate Weave alle teammates in een AoE meer armor geven, terwijl vijanden juist een debuff op hun armor krijgen. Pas wel goed op voor Axe, want zijn ultimate is de enige ability in de game die door Shallow Grave heen kan. Dazzle-spelers moeten hun mana goed in de gaten houden, omdat een goed getimede Shallow Grave vaak het verschil tussen leven en dood kan maken. Schaf e
en paar Arcane Boots aan, waarmee je jezelf en nabije teamleden van wat extra mana kan voorzien.

Ogre Magi richt zich niet zo op healen. Hij weet zijn carry in leven te houden met Fireblast, een langdurige stun die een target binnen de rage gegarandeerd weet te raken. Ook kun je vijanden wegpesten met Ignite, een ability die ze slowt en damage over time doet. Bloodlust bewaar je voor je teammaten en voorziet ze van een buff die ze meer attack speed geeft. Ogre Magi is vanwege zijn ultimate soms wat random. Multicast geeft hem namelijk de mogelijkheid om een spell meerdere keren achter elkaar te casten, maar wanneer dit gebeurt wordt bepaald door een percentage. Met een beetje geluk kan je dus je gehele team van Bloodlust voorzien, maar als het tegenzit krijgt alleen je initiële target de buff. Omdat Ogre zeker in het begin ontzettend tanky is, is de Orb of Venom voor hem een goed item om mee te starten. Dit zorgt ervoor dat je standaardaanvallen vijanden slowen en damage over time geven. Met een Orb of Venom is Ogre ontzettend gevaarlijk voor vijandelijke heroes, die als gevolg daarvan de carry vaak met rust zullen laten.

Offlane

Offlaners zijn heroes die het vaak zwaar te verduren krijgen. Ze nemen het op tegen de carry en de support van de tegenstander en moeten hun best doen om die twee het bloed onder de nagels vandaan te halen, het liefst zonder zelf dood te gaan. Offlaners zijn dan ook heroes die extreem veel damage kunnen tanken en vaak nog damage terugkaatsen ook.

Axe en Bristleback zijn twee heroes die uitblinken in deze categorie en beiden zijn prima geschikt voor beginnende spelers.

Axe is niet alleen geschikt als offlaner, maar ook als jungler. De focus ligt hier echter op zijn rol als offlaner, waar hij vooral melee-heroes een moeilijke lane kan bezorgen. Door zijn passive Counter-Helix heeft hij een kans om alle enemies om zich heen een stevig pak rammel te geven wanneer hij damage krijgt. Met Berserker’s Call kan hij enemies in een kleine radius taunten, waardoor ze gedwongen worden om hem voor een bepaalde periode aan te vallen. Axe kan vanaf afstand ook vijanden lastig vallen met Battle Hunger, waardoor vijanden damage over time krijgen tenzij ze een creep killen. Met zijn ultimate, Culling Blade, kan Axe heroes met weinig health in één keer executeren, waarna hij zelf een korte speedboost krijgt. Tankitems zoals een Vanguard of een Blademail zijn altijd goed op Axe, maar net als Sven doet ook hij er goed aan om een Blink Dagger te kopen. Weet je middenin een groep vijanden te springen en je Berserker’s Call op tijd te activeren, dan vallen ze jou allemaal aan. Hierdoor wordt je Counter-Helix geactiveerd, waardoor zij er allemaal van langs krijgen zonder dat ze een kant opkunnen.

Bristleback is bij uitstek geschikt om weg te rennen. Naast het feit dat hij met Quill Spray naalden om zich heen kan schieten die damage doen en vijanden met een kledder smurrie kan slowen, krijgt hij namelijk door zijn passive meer armor tegen vijanden die hem van achteren aanvallen. Doen vijanden genoeg damage, dan lanceert hij een Quill Spray zonder dat dit mana kost. Door zijn ultimate, Warpath, wordt Bristleback sneller en sterker naarmate hij spells achter elkaar cast. Naast tankitems zijn items die voor mana zorgen ook handig voor Bristleback. Deze stellen hem in staat om meer spells te casten en dus om meer Warpath-stacks te krijgen. Weet je veel gold te verzamelen, koop dan een Octarine Core. Deze verlaagt de cooldown op je abilities en geeft je health terug als je spells damage doen en is dus een ideale aanvulling op Bristleback zijn skillset.

Naarmate je de game meer speelt zal je merken dat bepaalde heroes het ook op andere plekken goed doen. Door te experimenteren kom je vanzelf uit bij enkele heroes die jouw speelstijl liggen en die je goed kunt spelen. Let vooral op wat de rest van je team doet en probeer daarop in te spelen. Voor je het weet heb je de mechanics van de game onder de knie en kun je je richten op de ingewikkeldere heroes als Invoker of Meepo. Succes!